Al sinds de oprichting van Stichting Praat in 2012 zeggen we dat we ‘ooit’ een waslijn vol vuile was over de Afsluitdijk willen spannen. Een bijzonder groot en ingewikkeld project waarvoor we sowieso 69.000 stuks beschreven wasgoed nodig hebben. Met ‘Nederland hangt de Vuile Was buiten’ op de Afsluitdijk vragen we landelijk aandacht voor het doorbreken van het taboe dat op praten over kindermishandeling rust. Praten is immers de eerste stap naar bewustwording. Deze eerste stap durven nemen zorgt er uiteindelijk voor dat mishandelde kinderen en hun ouders eerder hulp krijgen. We zijn inmiddels begonnen met de organisatie van deze enorme waslijn op Afsluitdijk. We houden je op de hoogte over het verloop van onze plannen.
Waarom de Afsluitdijk?
Tijdens de Eerste wereldoorlog leden veel Nederlanders honger waardoor de roep om qua voedsel zelfvoorzienend te zijn, groter werd. Er was extra vruchtbare landbouwgrond nodig. Er lagen al inpolderingsplannen van ingenieur Lely. Deze lagen nog steeds op de plank toen het in 1916 goed mis ging. Er vond in het Zuiderzeegebied een overstroming plaats. Er vielen doden, gewonden, duizenden mensen raakten hun huis kwijt en de economische schade was enorm.
En die ramp was het begin van de Afsluitdijk. Om de bevolking te beschermen tegen het water én om later nieuwe landbouwgronden te creëren, werd in 1920 gestart met de bouw. En in 1932 werd het laatste gat in de dijk gedicht.
Bescherming en zorgen voor, daar staat de Afsluitdijk symbool voor. En dat is precies wat de 119.000 kinderen nodig hebben die jaarlijks in Nederland mishandeld worden.
Hoe kun je meedoen?
Tijdens Vuilewasmanifestaties, educatieve activiteiten en op deze website verzamelen we vuile was. Dit zijn kledingstukken waarop je jouw gevoel over kindermishandeling kwijt kunt. Wat jou is overkomen. Wat je gezien hebt. Jouw ervaringen.
Neem gerust contact op voor meer informatie over de manifestatie ‘Nederland hangt de vuile was buiten’.