In opdracht van de gemeente Amsterdam, organiseren we op 13 juli aanstaande de manifestatie ‘Amsterdam Centrum hangt de vuile was buiten’.
Deze manifestatie wordt gehouden op het Haarlemmerplein in Amsterdam en begint om 13.00 en duurt tot ongeveer 16.00.

Wat is dat, een vuilewasmanifestatie?
Praat vindt dat het bestrijden van kindermishandeling niet alleen de taak van professionals is, maar dat het de verantwoordelijkheid van ons allemaal is.
Daarom organiseren we publieksacties waarbij we kindermishandeling onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek.
Tijdens een vuilewasmanifestatie vertelt een ervaringsdeskundige een stukje van zijn of haar eigen geschiedenis. Zo wordt het voelbaar wat het voor een kind betekent om mishandeld te worden.
En misschien nog wel belangrijker, de ervaringsdeskundige vertelt ook wie hem of haar als kind heeft geholpen. Dat is een heel belangrijk onderdeel van de manifestatie, duidelijk maken hoe iedereen een kind kan helpen. Dat dit helpen meestal niet ingewikkeld is. Maar dat het wel het leven van een kind wat mishandeld wordt kan veranderen.

We nodigen ook het publiek uit om hun eigen ervaringen, gedachten en gevoelens over kindermishandeling met ons te delen, dit kan door een eigen ervaring, een gevoel of een gedachte over kindermishandeling op een stuk wasgoed te schrijven. Vervolgens wordt deze vuile was ook echt op gehangen aan één van de droogmolens.
Met behulp van theatergroep Blik Bijzonder en de zangeressen Jacqueline Fleskens en Veerle van der Kolk vragen we op een toegankelijke een laagdrempelige manier aandacht voor kindermishandeling. En gaan we het gesprek aan met het publiek over dit kwetsbare onderwerp.

Alle vuile was die we ook deze middag weer ontvangen, bewaren we omdat we in de toekomst een waslijn willen spannen over de Afsluitdijk. Dat is een ambitieus plan, waar we heel veel wasgoed voor nodig hebben. Om precies te zijn 69.000 stuks wasgoed!
Wil je meehelpen om de Afsluitdijk vol te hangen, kom dan vrijdag 13 juli naar het Haarlemmerplein, en maak samen met ons kindermishandeling bespreekbaar en zichtbaar.