De Oom Dik en Tante Ger campagne in Amsterdam Oost is van start gegaan. Een prachtige samenwerking met Vreedzaam Oost.

Waarom mobiliseren we Oom Dikken en Tante Gerren?

De afgelopen maanden zijn voor veel mensen ingewikkeld geweest. Naast alle ‘dagelijkse problemen’ was daar ineens ook nog het corona virus. En dat bracht veel onzekerheid met zich mee, sociale isolatie en veel zorgen. Over eigen gezondheid of de gezondheid van dierbaren. Maar ook zorgen over werk en inkomsten.
En dit raakt niet alleen volwassenen maar zeker ook de kinderen.

Kinderen die zich ook zorgen maken en die geconfronteerd worden met zorgen die hun ouders hebben. Kinderen die geconfronteerd worden met ouders die een korter lontje hebben door alle zorgen die er ineens zijn. Kinderen die zélf een korter lontje krijgen door de stress die ze ervaren.

Helpen is niet zo moeilijk.

Kinderen kunnen dus wat hulp gebruiken en gelukkig is dat niet zo ingewikkeld. Helpen betekent vooral dat je er moet ‘zijn’ voor de ander. Je hoeft dus niet eens zoveel te doen, waar het om gaat is dat je aandacht hebt voor de kinderen in je buurt, in je straat. Gewoon een kind groeten, vragen hoe het ermee is, samen op de bank televisie kijken of een glas lievelingslimonade inschenken.

En misschien denk je dan ‘maar dan doe ik toch niks!’, maar dat is niet waar. Wat je doet is aandacht geven en kinderen laten voelen dat ze er toe doen, dat ze er mogen zijn, dat ze belangrijk zijn. Dat doet iets met de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een kind.

Veilig voelen

Misschien ken je het zelf ook wel, als je niet lekker in je vel zit knaagt dat ook vaak wat van je zelfvertrouwen af. En wanneer je zelfvertrouwen op een laag pitje staat maak je je sneller zorgen, voel je je sneller aangevallen, voel je je minder veilig.
Wat dan helpt is aandacht. Niet alleen voor datgene waardoor je niet lekker in je vel zit, maar gewoon voor jou! En met die positieve aandacht wordt je zelfvertrouwen en je eigenwaarde weer een beetje verstevigd.
Vandaar ook deze campagne in Amsterdam. Omdat aandacht voor alle kinderen ongelofelijk belangrijk is maar voor kinderen die het, om wat voor reden dan ook, moeilijk hebben is het cruciaal.
In dit filmpje legt Ted dat nog een keer uit: https://www.youtube.com/watch?v=Z52k_ituwwQ

En lees ook het artikel https://praat.brandformers.nl/nieuws/oom-dik-en-tante-ger/