Oom Dik en Tante Ger
Oom Dik en Tante Ger? Wat hebben deze mensen met Praat te maken? En, zijn het eigenlijk wel echte mensen of is dit een verzinsel van…?
Oom Dik en Tante Ger waren de oom en tante van Ted Kloosterboer, de directeur van Stichting Praat. Ted werd als kind mishandeld door haar beide ouders. En dat maakte dat zij zich een ‘slecht kind’ ging voelen. Dom, onhandig, niet waard om van te houden. Want dat waren vooral de boodschappen die zij van haar ouders kreeg.
En uiteindelijk werden die boodschappen Teds eigen overtuiging. ‘Ik ben een slecht kind’, ‘ik ben niet om van te houden’. En die overtuigingen maakte ook dat zij aan niemand durfde en kon vertellen wat er thuis allemaal gebeurde.
Hulp
Omdat eigenlijk niemand wist wat er allemaal gebeurde, heeft Ted (en ook de rest van het gezin, inclusief haar ouders) geen hulp gekregen. Tenminste, niet van professionele hulpverleners.
Maar wel van haar Oom Dik en Tante Ger. Tante Ger was de zus van Teds moeder. En zij en Oom Dik wisten dat er een aantal dingen bij Ted thuis niet oké waren. Maar hoe erg het was, dat wisten ze niet. En daar hebben ze ook nooit naar gevraagd. Dat was te moeilijk en te pijnlijk.
Maar als je het aan Ted vraagt, zal zij altijd zeggen: ‘Oom Dik en Tante Ger hebben mijn leven gered. Eigenlijk twee keer. Eén keer toen ik klein was, want door hen heb ik mijn jeugd kunnen overleven. En één keer in mijn volwassen leven, want door de herinneringen aan alle mooie, gezellige, veilige en liefdevolle momenten met hen heb ik mijn trauma’s kunnen verwerken. Daardoor kon ik een goed en gelukkig leven opbouwen.’
Wat deden zij dan precies?
Waar Oom Dik en Tante Ger vooral goed in waren, was er ‘gewoon zijn’. Zij waren betrouwbaar, bij hen kon Ted kind zijn, zij gaven complimentjes, knuffelden op een veilige en liefdevolle manier. Zij lieten Ted voelen dat zij van haar hielden.
Soms zat Ted alleen maar bij Oom Dik in zijn stoel als hij naar de radio luisterde of zat zij op een krukje in de keuken terwijl Tante Ger eten aan het koken was. Dat was al genoeg voor Ted om zich veilig, gezien en geliefd te voelen.
Schatkistje
Al die fijne herinneringen met Oom Dik en Tante Ger stopte ze in een schatkistje in haar hoofd zodat ze die altijd bij zich had. En als het thuis dan weer eens uit de hand liep, maakte Ted het schatkistje in haar hoofd open en dan kon ze voelen ‘maar Oom Dik en Tante Ger houden wel van me’.
Met de inhoud van het schatkistje kon Ted zich een beetje beschermen tegen het geweld dat thuis plaats vond.
Wordt jij een Oom Dik of Tante Ger deze zomer?
In de zomer van 2020 zijn we in Amsterdam Oost gestart met de campagne ‘Wordt jij een Oom Dik of Tante Ger deze zomer?’, in samenwerking met Vreedzaam Amsterdam Oost. Want we denken dat ieder kind wel zo’n oom of tante gebruiken. Of het kind nou wel of geen zorgen of problemen heeft.
Ook deze zomer kan je gewoon mee doen. Want, geef jij deze zomer een beetje extra aandacht en liefde aan de kinderen om je heen? Vertel jij aan het vriendinnetje van jouw dochter dat komt spelen dat het zo leuk is om haar te zien? Begroet jij de kinderen die voor je deur spelen en vraag je eens hoe het met ze gaat?
Voor de Jeugd Dag 2021
Bas Zwiers van Vreedzaam Amsterdam Oost en Ted Kloosterboer van Stichting Praat zullen tijdens de digitale editie van de Voor de Jeugd Dag 2021 een workshop verzorgen over ‘Hoe word ik een Oom Dik of Tante Ger’. Deze workshop kan je op maandag 27 september van 12.40 tot 13.00 volgen. Voor meer informatie over de Voor de Jeugd Dag 2021 kijk op https://www.voordejeugddag.nl/
Voor meer informatie over dit project of het andere werk van Praat, mail naar: contact@praat.brandformers.nl