Toen Praat vijf jaar geleden begon met het organiseren van Vuilewasmanifestaties, zei iedereen tegen ons dat ‘niemand met ons over zo’n kwetsbaar onderwerp zou gaan praten’. En zeker niet op straat!. En die ‘iedereen’ heeft ongelijk gekregen. Als je wilt luisteren, als je wilt zien, als je je openstelt voor de verhalen die mensen te vertellen hebben over kindermishandeling, dan willen mensen wel degelijk praten.

‘Ik voel me hier zo veilig’ zei één van de bezoekers tijdens de manifestatie ‘Amsterdam Centrum hangt de vuile was buiten’. En eigenlijk was ik daar zelf ook heel verbaasd over. Veilig? Hier op dit plein, in alle openbaarheid? Waar kinderen in de fontein spelen, volwassenen winkelen, jongeren zitten te blowen, af en toe iemand voorbij komt met echt wat te veel alcohol op. En toch voel je je veilig? Zelfs zo veilig dat je mij je geschiedenis gaat vertellen. Zo veilig dat je een T-shirt gaat beschrijven en in alle openheid dat ook gaat ophangen.

De veiligheid zit niet in de omgeving, de veiligheid zit in de aandacht waarmee we naar mensen luisteren. De veiligheid zit in dat we proberen zoveel mogelijk zonder oordeel te luisteren. En de veiligheid zit in onze eigen openheid over onze eigen geschiedenis.

Zo geven we mensen ruimte om datgene te delen waar ze maar zo zelden over kunnen en durven praten. En er worden heel wat tranen geplengd, en er wordt heel veel gelachen. Maar wat er vooral gebeurt is dat we kindermishandeling als een heel doodgewoon onderwerp bespreekbaar maken en daardoor wordt iedereen die zijn of haar verhaal deelt ook een heel doodgewoon mens die akelige dingen heeft meegemaakt. Niet bijzonder, niet raar, niet schuldig, gek, of ziek. Gewoon een mens, met misschien wat meer bagage dan andere mensen.

Jacqueline zong: ‘Als je vader en je moeder geen vader en moeder kunnen zijn. En als je huis geen thuis is’. Dat is de kern van wat kindermishandeling is. En daarover kunnen praten, mogen praten, gewoon op het Haarlemmerplein op vrijdag de 13e, lucht op, verbindt en maakt minder alleen. En daarom vinden wij de Vuilewasmanifestaties zo waardevol.