Voor kinderen die in gezinnen leven waar zij mishandeld worden is de zomervakantie niet een periode om naar uit te kijken. Voor hen fungeert school en de buitenschoolse activiteiten als een plek waar ze zich veilig kunnen voelen. En zelfs misschien ietsje kunnen ontspannen. Vaak  is het de plek waar een volwassene wel aandacht voor hem/haar heeft.  En waar het kind geprezen wordt. Waar hij/zij  talenten kan ontwikkelen.
Voor deze kinderen betekent zes weken vakantie soms zes weken zonder een plek waar ze aan het geweld kunnen ontsnappen.

Onveilige gezinnen

In gezinnen waar kindermishandeling voorkomt gaan gezinsleden over het algemeen op een negatieve manier met elkaar om. De relatie tussen de ouders/verzorgers van het kind is vaak onstabiel en vol conflicten. Ook partnergeweld komt regelmatig voor. Veel van deze gezinnen kampen met enorme problemen, zoals armoede of verslaving. Hierdoor is er vaak sprake van een chaotisch huishouden zonder regels of structuur.

In sommige gezinnen is er wel sprake van een chaotisch en structuurloos huishouden, maar geen sprake van kindermishandeling. Er bestaat in dit soort gezinnen een broos evenwicht tussen de verschillende gezinsleden. De manier waarop iedereen met elkaar omgaat is misschien verre van ideaal, maar kinderen kunnen zich wel veilig en geliefd voelen.

Vakantie

De zomervakantie kan dit broze evenwicht flink verstoren. Ineens zijn de kinderen hele dagen thuis. Als het gezin niet op vakantie kan en de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt wel, is de kans groot dat de kinderen zich gaan vervelen. En kinderen die zich vervelen vragen vaak veel aandacht van hun ouders. Bovendien hebben de ouders veel minder tijd voor zichzelf omdat de kinderen hele dagen thuis zijn.
Of de ouders voelen zich al schuldig omdat zij, door armoede, hun kinderen niet datgene kunnen geven wat zij graag willen.

Dit zijn dé ingrediënten waardoor ouders de (soms toch al dunne) lijn overschrijden en hun kinderen op wat voor manier dan ook gaan mishandelen.

Wat kan je doen voor deze kinderen?

Het is goed om ons te realiseren dat kindermishandeling alle aspecten van het leven van het kind negatief beïnvloedt. Zelfs de zomervakantie wordt dan iets waar je niet meer naar uit kijkt maar waarvan je hoopt dat het weer snel voorbij is en dat je weer naar school mag.
Maar we kunnen deze kinderen wél helpen. Door hen écht te zien, aandacht te geven en hen te laten voelen dat ze ‘erbij’ horen.
Daarmee los het probleem niet op, maar help je wel een kind.
Hoe dat werkt? Lees dan ook https://praat.brandformers.nl/nieuws/oom-dik-en-tante-ger/ of https://www.augeomagazine.nl/sociale-steun-augeo-magazine-19/sociale-steun